Vaša voljena osoba može odbiti lijekove protiv bolova kako bi ostala budna

Vaša voljena osoba može odbiti lijekove protiv bolova kako bi ostala budna

uslim official top

Ovo stanje energije i jasnoće može trajati minutama, danima ili nekoliko tjedana prije smrti. Kao da je proces umiranja privremeno otišao u remisiju.

Terminalnu lucidnost ne treba brkati s vizijama u samrtničkoj postelji, gdje umiruća voljena osoba vidi preminule članove obitelji u sobi i razgovara s njima, ili izvantjelesnim iskustvima, u kojima umiruća osoba opisuje kako lebdi do stropa dok promatra sve ispod.

Incidenti terminalne lucidnosti češće su dokumentirani u slučajevima pacijenata sa stanjima koja utječu na mozak, kao što su mentalne bolesti, demencija, tumori mozga i moždani udari.

Međutim, Nahm navodi da "[n]urodegenerativni procesi, kao što su Alzheimerova bolest, tumori mozga i moždani udari, nisu preduvjet za pojavu terminalne lucidnosti."

Koliko se često javlja terminalna lucidnost

Teško je odrediti koliko se često javlja terminalna lucidnost jer je teško pronaći podatke temeljene na dokazima. Kako ne možemo predvidjeti tko će doživjeti terminalnu lucidnost, da bi proveli formalne studije istraživači bi morali postići sljedeće:

Istraživači bi morali locirati umiruće pacijente koji su aktivni u ovom procesu "okupljanja", koji može trajati samo nekoliko minuta do sati.

Povjerenstva za medicinsku etiku moraju biti uvjerena da će studija koristiti pacijentima. Krvni testovi ili drugi oblici praćenja mogu biti u izravnoj suprotnosti sa željama umiruće osobe da dobije samo ugodnu njegu ako studija ima za cilj utvrditi uzrok terminalne lucidnosti.

Studija bi zahtijevala određivanje mentalne sposobnosti sudionika dok se okupljaju, kako bi se utvrdilo može li dati informirani pristanak. Dobivanje odgovarajućeg pristanka bilo bi malo vjerojatno s obzirom na kratko razdoblje koje bi jasnoća mogla trajati.

Istraživači bi također morali prikupljati podatke na takav način da ne iscrpljuju osobu i da ne monopoliziraju vrijeme koje joj preostaje da provede s obitelji.

Što uzrokuje terminalnu lucidnost

Bez daljnjih znanstvenih studija o terminalnoj lucidnosti, razlozi koji se navode za njenu pojavu čista su pretpostavka. Neke od vjerojatnijih teorija uključuju:

Otok u mozgu se smanjuje kako se tekućina i hrana prekidaju na kraju života.

Prekid uzimanja lijekova s ​​toksičnim učincima, poput kemoterapije, može omogućiti pojedincu da privremeno ponovno uspostavi funkciju mozga.

Konačno, umirući mozak može otpustiti kemikalije slične steroidima koje smanjuju oteklinu i omogućuju kratki povratak mentalne jasnoće.

Druženje s osobom koja doživljava terminalnu lucidnost

Dr. Alexander Batthayany, jedan od glavnih istraživača terminalne lucidnosti, podržava teoriju da kada netko umire i "okuplja se" – to može biti zato što ima nešto relevantno i smisleno za reći.

Oni koji doživljavaju terminalnu lucidnost često se iznenada probude i počnu komunicirati s onima oko sebe i svojom okolinom. Možda žele ustati iz kreveta, unatoč tome što su mjesecima vezani za krevet.

Mogu se tražiti posebna hrana ili obroci. Osoba može tražiti da vidi člana obitelji kako bi se iskupila ili posjetiti prije nego što umre. Osoba možda želi biti sigurna da su određene stvari dovršene, čak i ako se čine trivijalnim.

Bio sam s članovima obitelji i pacijentima koji su doživjeli terminalnu lucidnost. Prošle godine ostavio sam očev krevet u hospiciju kako bih otišao kući istuširati se i presvući. Otac je nekoliko dana spavao, otporan na bilo kakav oblik repozicioniranja i nije mogao jesti ni piti.

Kad sam se vratio, otac je otvorio oči i pokazao mi da priđem bliže. Pitao je: "Je li ovo kraj?" Prije nego što sam uspio odgovoriti, nestrpljivo je rekao: "Reci mi, je li to to?" Njegove su sive oči bljesnule, vraćajući me u djetinjstvo kada si znao da je bolje govoriti istinu.

Kroz suze sam ocu objasnila da umire. Kimnuo je kad sam ga pitala čuje li me, unatoč značajnom gubitku sluha. Držala sam njegove nekoć snažne, vrijedne ruke i osjetila kako nježno stišće moje. Mogli smo razmijeniti "Volim te" još jednom prije nego što je zaspao i umro sljedećeg jutra.

Ovo kratko razdoblje Terminalne Lucidnosti pružilo mi je dar koji ću zauvijek čuvati.

Kako član obitelji može podržati voljenu osobu koja doživljava terminalnu lucidnost

Postoje stvari koje članovi obitelji mogu učiniti kako bi podržali voljenu osobu tijekom razdoblja terminalne lucidnosti. Te stvari uključuju:

  • Obavijestite palijativnu skrb ili hospicijski tim da se vaša voljena osoba "okuplja". Recite im da vaša voljena osoba traži da sjedi, jede određenu hranu ili razgovara s određenim članovima obitelji;
  • Podsjetite se da je ovo razdoblje energije i jasnoće dar i da neće trajati beskonačno;
  • Trebali biste udovoljiti zahtjevima voljene osobe za hranom i tekućinom, čak i ako moraju biti pire ili zgusnuti kako bi se spriječilo gušenje;
  • Ako vaš voljeni želi razgovarati s određenim članom obitelji ili prijateljem kako bi se iskupio, pomozite mu da dođe do te osobe;
  • Ako ima mentalne sposobnosti, vaša voljena osoba možda želi napraviti oporuku ili organizirati sprovod. Organizirajte mu susret sa svojim pravnim ili financijskim savjetnikom što je prije moguće;
  • Vaša voljena osoba može odbiti lijekove protiv bolova kako bi ostala budna. Razgovarajte o upravljanju boli s palijativnom skrbi ili hospicijskim timom kako biste uravnotežili mentalnu jasnoću i odgovarajuće ublažavanje boli. Potražite znakove boli, kao što su izrazi lica, čuvanje dijela tijela, plitko disanje, znojenje, stenjanje ili izjave da vašu voljenu osobu boli;
  • Zapamtite da se vaša voljena osoba nije oporavila. On je slab i treba ga nadzirati radi sigurnosti kada se bavi fizičkim aktivnostima;
  • Pazite na znakove umora i podržite odmor.

Palijativna skrb i njegovatelji u hospicijima pružaju edukaciju o znakovima i simptomima umiranja, ali imaju malo informacija o tome kako "okupljanje na kraju života" učiniti što smislenijim.

Smrtna doula, njegovatelj specijaliziran za njegu na kraju života, može vam pomoći da prođete kroz ovu posljednju fazu sa svojom voljenom osobom na način koji maksimizira ovaj konačni dar jasnoće.

Koje su implikacije za istraživanja u području Alzheimerove bolesti

U nekim znanstvenim krugovima, ova kratka razdoblja energije i jasnoće sada se nazivaju paradoksalnom lucidnošću, a ne terminalnom lucidnošću.

Godine 2019. Nacionalni institut za starenje (NIA) sponzorirao je radionicu na temu “ Paradoksalna lucidnost u kasnoj fazi demencije ”. U ovoj studiji, pacijenti mogu imati uznapredovale neurodegenerativne bolesti, kao što je Alzheimerova bolest, ali ne moraju biti terminalni u trenutku mentalne jasnoće. NIA financira nekoliko drugih studija "Lucidnost u demenciji", u nadi da će otkriti kako mozak oporavlja funkciju u kratkim intervalima.

Ako vaša voljena osoba ima dovoljno sreće da doživi razdoblje terminalne lucidnosti prije nego što prođe, obitelj vam može pomoći da to vrijeme iskoristite na najbolji način.

Ublažavanje boli bez pretjeranog uzimanja lijekova, poduzimanje sigurnosnih mjera opreza prilikom pomaganja voljenoj osobi da ustane iz kreveta, osiguravanje tražene hrane i tekućine, kao i udovoljavanje zahtjevima da razgovarate s određenim ljudima ili dovršite nedovršene zadatke, može pomoći vašoj voljenoj osobi da umre dostojanstveno.

Uspomene koje stvorite tijekom ovog posljednjeg razdoblja jasnoće mogu vam pomoći kada vam voljena osoba najviše nedostaje.

Slušna pomagala mogu smanjiti rizik od demencije za 19 posto za pojedince koji se bore s gubitkom sluha, pokazuju studije.

Demencija se odnosi na skupinu stanja koja rezultiraju oštećenjem mozga, poput gubitka pamćenja i sposobnosti rasuđivanja. Može dovesti do zaboravljivosti, ograničenih društvenih sposobnosti i zaključivanja.

Srećom, 31 studija pokazala je da osobe s oštećenjem sluha mogu nositi slušna pomagala kako bi smanjile rizik od dugoročnog kognitivnog pada za 19 posto. Gubitak sluha prevladava među starijima, osobito onima iznad 70 godina.

"A s ovom studijom koja je upravo izašla, mislim da možemo reći ‘Vjerojatno’", odgovorio je onkolog sa Sveučilišta Columbia dr. Justin Golub na pitanje mogu li slušna pomagala pomoći u smanjenju rizika od demencije. "Ali da bismo doista rekli da je to slučaj, ono što nam treba je randomizirano kontrolirano ispitivanje, i to je sljedeći korak. I, srećom, neki od njih dolaze niz okretište."

Istraživači Sveučilišta Johns Hopkins rade na randomiziranom ispitivanju koje uključuje oko 1000 starijih osoba s oštećenjem sluha.

Istraživanje ima za cilj proučiti mogu li slušna pomagala smanjiti rizik od demencije. "Ako gubitak sluha doista uzrokuje demenciju", rekla je istraživačica Jennifer Deal, "onda to znači da potencijalno možemo spriječiti do 8 posto slučajeva demencije."

Istraživanja pokazuju da bi tri teorije mogle razjasniti vezu između gubitka sluha i demencije. Prvo, nedostatak socijalizacije zbog gubitka sluha može biti objašnjenje.

Ljudi koji imaju gubitak sluha uglavnom ne slušaju ovakve zanimljive radijske emisije, rekao je Golub za WMFE. "Oni obično ne izlaze i ne druže se toliko. I ne vode toliko kognitivno stimulirajućih razgovora. A s vremenom to možda neće biti dobro za vašu kogniciju."

Drugo je kognitivno opterećenje, koje se odnosi na količinu korištene radne memorije. S promjenama sluha, naš mozak prima zbrkani znak koji zahtijeva više napora da obradi elemente. Na kraju, stručnjaci otkrivaju da se dijelovi mozga povezani sa zvukom, govorom i pamćenjem obično sužavaju s gubitkom sluha.

Skupi zdravstveni sustav i nedostatak dostupnih medicinskih usluga spriječili su mnoge starije osobe da dobiju pomoć koju zaslužuju. U listopadu 2022. slušna pomagala bez recepta postala su dostupna osobama s oštećenjem sluha.

"Baby boomeri stvarno su oni koji žele ostati u formi i žele ostati aktivni", rekla je izvršna direktorica Hearing Loss Association of America Barbara Kelley. "Gubitak sluha i zdravlje sluha definitivno su dio toga."

"Iz bilo kojeg razloga," rekao je Golub, "nismo stekli naviku stavljati slušne aparate u uši kada imamo gubitak sluha. I to jednostavno ima smisla činiti. I mislim da ćemo tijekom sljedećih desetak godina vidjet ćemo dosta promjena u tom pogledu."

Što je demencija?

Demencija nije posebna bolest, već skupina simptoma i poteškoća povezanih s našim misaonim procesima. Demencija uključuje razne bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest, demenciju Lewyjevih tjelešaca, vaskularnu demenciju i fronto temporalnu demenciju.

Contents